ING

Educatie

Wat is een beleggingsfonds?

Een beleggingsfonds verzamelt het geld van een groot aantal beleggers en belegt dat in bedrijven in een bepaalde regio of sector. Met een fonds belegt u dus in verschillende aandelen en/of obligaties van vele ondernemingen.

Voor- en nadelen van beleggingsfondsen

Het belangrijkste voordeel van een beleggingsfonds is dat u met een relatief klein bedrag toch een grote spreiding in uw portefeuille kunt aanbrengen waardoor u minder risico loopt. Als u bijvoorbeeld belegt in het NN Duurzaam Aandelen Fonds, belegt u in tientallen ondernemingen wereldwijd. Stel dat één onderneming minder goed loopt, dan is het effect op de koers van het beleggingsfonds beperkt. En andersom geldt ook dat positieve uitschieters worden gedempt. Omdat fondsen beheerd worden, betaalt u hiervoor een fee die een negatieve invloed heeft op uw rendement.

Rendement

U kunt op twee manieren rendement behalen op een beleggingsfonds:

  1. Dividend
    Veel beleggingsfondsen keren dividend uit. Dividend is een winstuitkering van ondernemingen in het fonds.
  2. Koersrendement
    De koers van een beleggingsfonds kan schommelen. Als u de fondsen verkoopt tegen een hogere prijs dan waarvoor u heeft gekocht, behaalt u koersrendement.

Meer informatie kunt u vinden op de educatiepagina in het Beursspel. U kunt ook al uw vragen over beleggen stellen aan de moderators op de Beursvloer.

Disclaimer

Let op: In het beursspel wordt gewerkt met referentiekoersen. Deze referentiekoersen zijn indicatief en kunnen afwijken van de beurskoers van de onderliggende waarden.